AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji utvrđuje donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa.

Od ukupno 130 poslanika u sali za usvajanje zakona glasao je 121 poslanik, niko nije bio protiv, a nije glasalo devet poslanika. Glasanje je trajalo skoro tri sati zbog velikog broja podnetih amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Tim krovnim prosvetnim zakononom uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru davaće ministar.

Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije, a utvrđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina.

Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika.

Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitno i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad. Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga.

#Obrazovanje

#Skupština Srbije

#Zakon

'